Maak je tuin herfstklaar

Maak je tuin herfstklaar

Elk seizoen vraagt je tuin weer op speciale aandacht. Oktober is dé maand om je tuin eens helemaal herfst- en winterkaar te maken. Vooral het herfstklaar maken van je tuin is een klus waar de meesten tegenop zien. Overal liggen bladeren, het gras krijgt kale plekken en je zomerbloeiers zijn aan het eind van hun latijn.  Wil jij er voor zorgen dat deze keer je tuin wel volledig herfstkaar is? Ga dan aan de slag met deze tips en je zit zo dadelijk al heerlijk relaxed met de beentjes omhoog op de bank. 

Gras maaien

Maai het gras op 5 cm hoogte

Het gras maaien… in de zomer is het een bijna dagelijkse klus om je gazon toonbaar te houden. Bij het herfstklaar maken van je tuin is het echter een heel ander verhaal. Wil je de herfst en winter door nog een fatsoenlijk gazon behouden dan moet je zeker niet te vaak maaien! Om kale plekken te voorkomen is het raadzaam om je gras te maaien op ongeveer 5 cm hoogte. Blijf er nu vanaf totdat het gras weer gaat groeien ergens in april. Zo kan het gras de herfst- en winterkou goed aan en voorkom je dorre plekken.

Ook kun je in deze periode je tuin goed inzaaien.  Zo is de grond nog warm genoeg om te gaan kiemen en zorgt de regenval ervoor dat de nieuwe aanwas prachtig de herfst uitkomt. Echter blijf je dan nog zitten met gevallen herfstbladeren.

Makita UB0800X 230 V Bladblazer met opvangzakMakita BHX2501 4-takt Bladblazer

Verwijder de gevallen herfstbladeren

Herfstbladeren zijn altijd een puntje van ergernis. Naast de gezellige herfstsfeer die ze geven moeten ze toch een worden opgeruimd. Met de krachtige Makita bladblazers blaas je haast alle bladeren zo de hoek in. Als je ze in een hoek hebt gedreven kun je ze gemakkelijk bij elkaar rapen en in de GFT bak deponeren of zelf composteren natuurlijk. Het versnipperen van de losliggende takken en dergelijke kun je met een stevige hakselaar. Het is verstandig om niet te lang te wachten met het verwijderen van de bladeren. Bladeren kunnen namelijk gaan rotten en ontnemen de zon voor alles wat er onder leeft (zoals je gras). Verder is het een broeinest voor mogelijke plantenziektes. Door de herfstbladeren zorgvuldig en snel te verwijderen voorkom je dat je tuin de hele herfst een dorre boel is. Met de krachtigste Makita Bladblazers en Hakselaars kun jij de komende maanden heerlijk van je tuin genieten. En tijdelijk ook nog eens extra voordelig!

Makita UD2500 230 V Hakselaar

Verplaats de nodige planten direct naar binnen!

Sommige planten die het een paar weken geleden nog prachtig deden zijn niet winterhard. Controleer dit tijdig voordat al je plantjes stuk gaan aan de nachtvorst. Want zeg nou zelf, die lentebloeiers mogen best meer dan een jaar mee. Breng je planten dus veilig naar binnen waar de vorst geen kans heeft. Er is echter één regel voor het naar binnen halen van je planten. Gewassen die in de winter groen blijven hebben zonlicht nodig. Zorg er dus echt voor dat ze dat voldoende licht krijgen.

Winter hard planten

Verder zijn er nog tientallen klusjes te bedenken voordat de herfst echt zijn intrede doet. Denk hierbij aan heggenscharen, kettingzagen en nog veel meer. Kijk dus snel je je schuur of je er al klaar voor bent. Zo kan de herfst voor jou in alle rust beginnen en blijft je tuin prachtig, de hele herfst en winter lang.

Delen: