Beste Makita tacker: welke past bij mij?
Makita tackers zijn er in allerlei soorten en maten. Maar hoe weet je welke tacker het beste bij jouw werkzaamheden past? In deze blog leggen we uit welke soorten tackers er zijn, waar je op moet letten en welke Makita tacker het beste past bij jouw project.
In het kort
- Nietmachine: Is bedoeld voor lichte bevestiging van bijvoorbeeld folie, isolatie en stoffering.
- Pintacker: Voor bijna onzichtbare bevestiging van sierlijsten of dunne profielen.
- Bradtacker: Gebruik je voor net en stevig zichtwerk, zoals plinten en afwerklatten.
- Constructietacker: Wordt gebruikt voor dragende houtverbindingen en zware bouwtoepassingen.
- Pins, brads of nagels: Elk type tacker werkt met ander bevestigingsmateriaal.
- Accu of lucht: Kies voor een tacker met accu als je zonder slang of compressor wilt werken en voor een tacker op lucht als je liever een lichtere tacker gebruikt.
- Snelheid: Moderne tackers bieden opties voor snel en continu schieten, dit noem je de repeteerfunctie.


Onze suggesties voor tackers
Welke soort tacker heb ik nodig?
Makita heeft verschillende soorten tackers, elk met hun eigen toepassingen en voordelen. Hieronder leggen we per type uit waarvoor je deze kunt gebruiken, wat de voor- en nadelen zijn en waar je op moet letten. Zo weet jij straks precies welke tacker geschikt is voor jouw volgende project.
- Afwerktackers (nietmachines, pintackers en bradtackers): voor lichte, zichtbare toepassingen, zoals sierlijsten, plinten of stoffering.
- Constructietackers: voor zwaardere bevestigingen, zoals dragende houtverbindingen of ruwbouwconstructies


Nietmachine
Ga je aan de slag met lichte materialen zoals stof, folie of isolatie? Of wil je snel en eenvoudig plinten of lijsten bevestigen? Dan is een nietmachine (of niettacker) de meest geschikte keuze. Deze tackers schieten, zoals de naam al zegt, nietjes in plaats van spijkers of nagels.
Het grote voordeel van een nietmachine is dat deze compact, licht en wendbaar is. Daardoor werk je snel en zonder vermoeid te raken. Je kunt ze inzetten voor een breed scala aan toepassingen, van stoffering tot lichte afwerkingen in hout.
Snelle bevestiging van brede oppervlakken
Breed inzetbaar en licht van gewicht
Niet geschikt voor zwaardere houtverbindingen


Pintacker
Een pintacker schiet heel dunne spijkertjes zonder kop, ook wel pins genoemd. Die zijn zo klein, dat ze vrijwel onzichtbaar in het hout verdwijnen. Daardoor zijn pintackers ideaal voor het bevestigen van sierlijsten, smalle profielen en andere fijne afwerking waar je liever geen zichtbare bevestigingspunten wilt hebben.
Doordat de pins geen kop hebben, bieden ze minder grip dan brads of nagels. Daarom worden ze vaak gecombineerd met houtlijm, zeker bij zwaardere toepassingen.
Ultradunne pins zorgen voor een nagenoeg onzichtbare afwerking
Splijt het hout vrijwel nooit, zelfs niet bij dunne of gevoelige materialen
Minder sterk dan brads of nagels


Bradtacker
De bradtacker is de populairste en meest veelzijdige tacker voor afwerktoepassingen. Bradtackers gebruiken dunne spijkers met een kleine kop, ook wel brads genoemd. Deze zijn sterker dan pins en bieden meer grip, terwijl ze toch zorgen voor een nette afwerking zonder grote gaten.
Een bradtacker is uitermate geschikt voor zichtwerk: van plinten en MDF tot lambrisering en dun plaatmateriaal. De lengte van de brads, variërend van 19 tot 64 mm, kies je op basis van de dikte van het hout.
Net eindresultaat met minimale beschadiging
Sterker dan pins en geschikt voor iets zwaarder zichtwerk
Niet geschikt voor dragende of zware constructies


Constructietacker
Heb je meer kracht nodig? Dan is een constructietacker de juiste keuze. Deze tackers zijn ontworpen voor zware toepassingen, zoals het vastzetten van balken, dakspanten of andere dragende constructies. Constructietackers gebruiken langere en dikkere nagels, vaak met een ring of schroefprofiel voor extra grip (D-kop).
Makita biedt verschillende modellen constructietackers, zowel pneumatisch (op lucht) als op accu. Afhankelijk van het model schieten ze nagels van bijvoorbeeld 50 tot 90 mm lang. Controleer altijd welk type spijkers en afmetingen jouw tacker aankan.
Zeer krachtig: geschikt voor dikke balken en stevige houtverbindingen
Zowel op perslucht als op accu verkrijgbaar
Niet geschikt voor fijnere afwerking of zichtwerk
Waar moet je op letten bij het kiezen van een tacker?
Accu of lucht? De juiste aandrijving kiezen
Accutackers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het grote voordeel: je hebt geen compressor of luchtslang meer nodig. Dit scheelt sjouwen en maakt je mobieler. Let wel: bij zwaardere accutackers, vooral de constructietackers, merk je dat het apparaat zwaarder is dan de pneumatische variant.
Dus: wil je een wat lichter apparaat gebruiken? Dan kies je voor een luchtaangedreven tacker.
Wil je mobiel zijn en geen gebruik willen maken van een slang en compressor? Dan kies je voor de accutacker.




Soorten brads en nagels voor Makita tackers
Gebruik je de verkeerde lengte of het verkeerde type brads of nagels, dan kan je tacker vastlopen of zelfs beschadigd raken. Let daarom goed op de specificaties van je tacker en het materiaal waarin je werkt.
Brads en nagels zijn doorgaans verkrijgbaar in gegalvaniseerde of roestvrijstalen (RVS) uitvoeringen. Gegalvaniseerde varianten zijn geschikt voor binnengebruik en bieden basisbescherming tegen roest. Ga je buiten of op een vochtige plek aan de slag? Gebruik dan RVS-bevestigers, want die roesten niet.
Tip: Bij elke Makita tacker op Mtools vind je onder “Optionele accessoires” welk type pint, niet, brad of nagel je nodig hebt.
Snelheid
Snel kunnen werken is essentieel. De nieuwere Makita tackers beschikken over een repeteerfunctie. In deze modus kun je continu schieten door de neus van de tacker op het materiaal te drukken, zonder telkens opnieuw de trekker volledig in te drukken. Ideaal bij repeterend werk.




Welke Makita tacker voor welke klus?
Het is belangrijk om de juiste tacker te gebruiken voor je klus. In de tabel hiernaast zie je welk type tacker geschikt is voor welke toepassing. Zo werk je sneller, netter en met het juiste gereedschap.
Veelgestelde vragen over Makita tackers
Kun je alle merken brads of nagels gebruiken in een Makita tacker?
Ja, je kunt de meeste merken brads en nagels gebruiken in jouw Makita tacker. Controleer wel altijd of de lengte, hoek en dikte overeenkomen met de specificaties van jouw machine.
Is een nietmachine een tacker?
Ja. Een nietmachine, ook wel niettacker genoemd, is een tacker die nietjes gebruikt in plaats van spijkers of brads.
Welke Makita tacker is geschikt voor plinten?
Voor plinten raden we een pintacker of bradtacker aan. Voor dikkere plinten met meer grip: kies voor een bradtacker.
Kan ik een Makita tacker gebruiken voor beton?
Ja, je kunt een Makita tacker gebruiken voor beton. Makita heeft gas aangedreven betontackers, speciaal ontworpen voor bevestigingen op beton of staal. Deze tacker werkt met betonnagels en een gaspatroon voor maximale kracht.
Kan ik een Makita tacker gebruiken voor dakleer?
Ja, je kunt een Makita tacker gebruiken om dakleer te bevestigen. Makita heeft speciale tackers die geschikt zijn voor dakleer, shingles en waterdichte folies. Deze worden dakleertackers genoemd.
De ideale tacker gevonden?
Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste Makita tacker, of dat nu voor fijne afwerking of stevige constructies is. Twijfel je nog? Neem gerust contact op met onze deskundige adviseurs.