De tuin snoeien

Het weer begint langzaamaan weer beter te worden. Wat zie je als je uit het raam kijkt? Een tuin die vraagt om onderhoud? Gedurende de wintermaanden heb je deze taak vanzelfsprekend op een lager pitje gezet. Tijd om die handen uit de mouwen te steken want een nieuw project dient zich weer aan; de tuin snoeien!

tuin snoeien

Wanneer mag je snoeien is een vraag die veel mensen zich stellen. In dit artikel vertellen we je alles over het snoeien van je tuin. Wat je wanneer het beste kunt bewerken, hoe je dit doet en met welk gereedschap. Allereerst is het belangrijk te weten waarom je snoeit;

  • Het geeft je tuin een nette uitstraling
  • Het zorgt voor meer zonlicht in je tuin
  • Bomen/struiken/heesters/planten groeien beter (mits goed gesnoeid)
  • Het geeft nieuwe takken/bladeren de kans om te groeien/in bloei te komen. Hiermee verjong je de struik
  • Kans op schimmels beperken
  • Voorkom wildgroei

Niet iedere boom of heester groeit gelijkmatig. Sommige groeien sneller dan anderen. Dit is natuurlijk ook weer afhankelijk wanneer je deze geplant hebt en de weersomstandigen. We geven je voor een aantal veelvoorkomende planten/bomen/bloemen praktische tips over hoe en wanneer je deze het best kunt snoeien. In dit artikel behandelen we: 

  • Lavendel
  • Bomen
  • Rozen
  • Heg 

Lavendel snoeien

 

De lavendel begint voornamelijk te bloeien in de maanden juli/augustus. In het begin bloeit de lavendel erg snel dus in september mag deze al voor het eerst gesnoeid worden. Tijdens deze snoeibeurt haal je er een paar centimeter vanaf. Dit kan eenvoudig met een Makita snoeischaar. Na de wintermaanden, als de plant ruim 9 maanden oud is, snoei je de plant voor de tweede keer (begin april). Maak voor jezelf de keuze tot hoever je de lavendel wilt snoeien. Wanneer je de korte scheuten een kans wilt geven, dan snoei je de overige takken dusdanig af zodat het zonlicht de nieuwe scheut kan bereiken. Wil je nog een zomer van de ‘’ oude ‘’ scheuten genieten? Dan snoei je de tak ongeveer voor 1/3 deel af. Ook dit kan weer met de Makita snoeischaar. Want schoon en scherp gereedschap is onmisbaar om deze klus goed uit te voeren.

 

Bomen snoeien

 

In tegenstelling tot de lavendel, die je het beste kunt snoeien in de lente, is de winter een geschikte maand om bomen te snoeien. Waarom? Omdat de boom dan kaal is, dus je kunt makkelijker zien en bepalen wat je wilt snoeien. In principe hoeft een boom niet gesnoeid te worden, maar wil je de groei binnen de perken houden, dan adviseren wij om dit karwei in de winter op te pakken. De bomen ‘’ genieten ‘’ dan van hun winterslaap en staan niet in bloei zodat je overal eenvoudiger bij kunt. Tips voor het snoeien van bomen zijn: 

  • Snoei in elkaar geraakte takken weg
  • Snoei recht omhoog groeiende takken
  • Snoei weer 1/3e deel van de tak weg 

De takken zijn eenvoudig te zagen met een handzaag. Heb je een hele grote bomen in de tuin met dikke takken? Dan is een Makita kettingzaag een betere optie.

 

Rozen snoeien

 

Ondanks dat de maand maart altijd erg wisselvallig is qua weersomstandigheden is dit wel de beste maand om je rozen te snoeien (mits je ze het najaar daarvoor geplant hebt). Rozen worden ook wel najaarsbloeiers genoemd. Knip je deze voor de winter af, dan is de kans groot dat de takken afsterven. Snoei de rozen daarom in maart zodat ze in het voorjaar/zomermaanden mooi in bloei staan, maar niets als het nog vriest. Praktische tips voor het snoeien van rozen: 

  • Draag beschermde kleding/handschoenen
  • Gebruik een scherpe snoeischaar
  • Snoei de takken af tot ongeveer 5/10 cm

  

Heg snoeien

 

Een groter karwei dat vaak het meeste tijd inneemt is de heg snoeien. Er zijn verschillende soorten hagen, echter dienen deze vanaf maart t/m oktober gesnoeid te worden. Vanzelfsprekend gebruik je voor het snoeien van de heg een Makita heggenschaar

Wist je trouwens dat de Makita accu heggenscharen net zoveel aankunnen als een gesnoerde heggenschaar? 

makita heggenscharen

Wanneer je gaat snoeien, zorg er dan voor dat de haag wel bedekt blijft met groen. Snoei dus niet te diep anders groeit de haag niet mooi aan en dat geeft een lelijk gezicht. Een tip voor de onervaren snoeiers; span een stuk touw in de haag zodat je dit als maatstaf kunt gebruiken om recht te snoeien. Een tip voor de ervaren snoeiers; snoei de haag schuin gestaag van beneden naar boven. Wanneer je het bovenste deel iets smaller maakt valt het zonlicht op de gehele heg. Dit is stimulerend voor de groei en geeft ook nog eens een mooi effect.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel over de tuin snoeien praktische tips opgedaan die je zelf kunt toepassen. Kijk goed in welke periode je je heester/boom/plant het beste kunt snoeien zodat je er in het voorjaar optimaal van kunt genieten.

Een paar algemene tips voor het snoeien zijn: 

  • Snoei niet bij nat weer of felle zon
  • Snoei niet (teveel) in de zomermaanden
  • Snoei takken/bloemen schuif aan
  • Haal onkruid/wildgroei dat zich rondom de stam nestelt regelmatig weg
  • Snoei hele dikke takken in meerdere delen

De experts van Mtools wensen je veel succes met de tuin snoeien. Wil je nog extra tips voor het onderhouden van je tuin? Lees ons andere blog dan.

Delen: